Zoek Sitemap   
English    
Afzender
Radboud UniversiteitFaculteit der NWIBiologieHOMEKIJK MET ONS MEE > FNWI gebouwen

FNWI gebouwen

De FNWI van de Radboud Universiteit Nijmegen is in 2004 naar haar nieuw hoofdonderkomen verhuisd in het Huygensgebouw.
Huygensgebouw: FNWI Nijmegen
Grotere kaart weergeven
Wat betreft het vak Biologie van deze universiteit is het daarmee ook de locatie waar zich de meeste activiteiten rond onderwijs en onderzoek afspelen. Vandaar dat er op deze biologie-onderwijssite van de Nijmeegse Universiteit een speciaal plaatsje gereserveerd is voor dit fraai gebouw. De transparante architectonische structuur van het Huygensgebouw ligt in de huidige lijn van multidisciplinair thematisch onderzoek en breed aanpak in het onderwijs. Het volgt het idee dat vereniging van onderwijs-, onderzoeks- en dienstverlenende afdelingen onder één dak de samenspraak ten goede komt.
Het Nanolab dat de scanning probe en atomic force microscopen herbergt ligt grotendeels ondergronds vanwegen de stabiliteit. Het naburige Goudsmit NMR paviljoen met zijn blauwe dakplaten vormt als het ware een eiland. Het is vormgegeven als een waterlelie waarvan de bladeren op het wateroppervlak zouden drijven. Het Laboratorium voor Hoge Magneetvelden ingericht in twee lagen herbergt laboratoria waarin metingen onder de meest extreem hoge magnetische velden in een verbluffend breed scala aan omstandigheden uitgevoerd kunnen worden. Het Flare (Free-electron Laser for Advanced spectroscopy and high-Resolution Experiments) is nog in aanbouw. In de nieuw ingerichte oude N-vleugel van de faculteit is het Technocentrum nog te vinden. Het Logistiek centrum, bereikbaar voor vrachtverkeer, staat verbonden met het Huygensgebouw en het NMR gebouw deels door middel van het oude gangenstelsel. De Experimentele kassen en genenbank, nu uitgebreid met een phytotron en wortellab, staan op de plaats van de vroegere Botanische Tuin.

Naamgeving Huygensgebouw

nachtopname ingang van het Huygensgebouw; Dick van Aalst Het fraaie hoofdgebouw van de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit Nijmegen is genoemd naar de eminente wetenschapper Christiaan Huygens (1629-1695, geboren en gestorven in Den Haag). Christiaan Huygens geldt als één van de meest invloedrijke en veelzijdige Nederlandse wetenschappers en uitvinder. Hij deed belangrijke ontdekkingen op het gebied van de wiskunde (ihb kansberekening, kwadratuur van de cirkel), de natuurkunde (de golftheorie van licht, de wet van behoud van moment en bevindingen over de centrifugale kracht en elastische botsingen), de sterrenkunde (beschreef o.a. de ringen van Saturnus en haar maan Titan) en de muziek verdeling van het octaaf in 31 gelijke intervallen. Hij ontwierp instrumenten zoals het slingeruurwerk (zie ook engelstalige pagina van het Metropolitan museum) en het zeeuurwerk, maar ook vering voor koetsen en een toverlantaarn, bouwde telescopen en microscopen (Bron: collectie Museum Boerhave).
 

Verloop van de bouw

Christiaan HuygensDe bouw is in twee etappes verlopen: eerst zijn de twee meest zuidelijke vleugels opgericht. Daarna is het Universeel laboratorium gesloopt. Vervolgens zijn op deze vrijgekomen locatie de twee meest noordelijke vleugel gebouwd. Tijdens de bouw van het Huygensgebouw is een webcam op de bouwplaats aan het Toernooiveld gericht. De circa 75.000 foto's die met deze webcam gemaakt zijn, zijn door Bert Witte van de afdeling CNCZ tot een filmpje bewerkt waarin het gebouw als een bouwdoosobject lijkt te groeien. Klik hier om de webversie van dit filmpje te bekijken. (70 MB, dus het duurt even voor het speelt! © Bert Witte; hier gebruikt met toestemming; met dank aan interNLnet)
 
 
Bouw en bouwers van het Huygensgebouw (2002-2004)
Om foto's in het grote kader te zien, klik op de kleine plaatjes hier beneden of op de namen in de lijst rechts
zoom-in plaatje van de bouw
plaatje 01, plaatje 02, plaatje 03, plaatje 04, plaatje 05, plaatje 06, plaatje 07, plaatje 08, plaatje 09, plaatje 10, plaatje 11, plaatje 12, plaatje 13, plaatje 14, plaatje 15, plaatje 16, plaatje 17, plaatje 18, plaatje 19
Bouw Huygens 01
Bouw Huygens 02
Bouw Huygens 03
Bouw Huygens 04
Bouw Huygens 05
Bouw Huygens 06
Bouw Huygens 07
Bouw Huygens 08
Bouw Huygens 09
Bouw Huygens 10
Bouw Huygens 11
Bouw Huygens 12
Bouw Huygens 13
Bouw Huygens 14
Bouw Huygens 15
Bouw Huygens 16
Bouw Huygens 17
Bouw Huygens 18
Bovenaanzicht
Achterkant van het Huygensgebouw
 
Fotografie en auteursrechten op foto's: Dick van Aalst (FNWI)

Architectonisch concept

Het Huygensgebouw past in het ontwikkelingsconcept van de Heyendaalseweg als ontmoetingsruimte van de universiteit met de stad Nijmegen. Het ontwerp van het gebouw berust op helderheid en openheid. De grondslagen zijn die van een stadsplattegrond bestaande uit vier bouwvolumes van vier lagen hoog met indrukwekkende glasvoorgevels, verbonden middens een straat en een licht gekromde overdekking. In het hart van het gebouw ligt het centrale plein. Hier bevindt zich de entree, gelegen aan de Heyendaalseweg en het restaurant, gelegen aan het Mercatorpark. De straat is ontworpen volgens thema's zoals activiteit, dynamiek en ruimtelijke beleving: de straat als ontmoetingsplek, een multifunctionele ruimte en een verkeerszone van waaruit de onderwijslokalen, en de ingangen tot vakgroepen in de richtingen Biologie, Scheikunde, Natuurkunde, Wiskunde en Informatica en de ondersteunende afdelingen zoals de bètabibliotheek bereikt kunnen worden.
De gangen en straten zijn van ruime afmeting. Vides, gesloten en open gevels, veel daglicht, moet de straat een open, vriendelijk en ruimtelijk verblijfskarakter verlenen. Het gebruik van warme materialen en kleuraccenten moeten dit effect versterken. In contrast tot de open lichtstraat zijn de diverse leervak- en ondersteunende groepen en in de meer besloten vleugels geplaatst: laboratoria en onderzoeksruimten worden voorafgegaan door meer informele besloten werk- en schrijfplekken. Deze zones vormen de entree van iedere leergroep. Omdat de laboratoria en andere ruimten relatief diep zijn, is gezorgd voor veel daglicht vanuit de zijgevels. Het zonlicht en lichttoetreding kan regelbaar geweerd worden tot totale verduistering middels deels sluitbare zonweringlamellen. In de plattegronden is rekening gehouden met een flexibele indelingsmogelijkheid. Binnenwanden kunnen verplaatst worden zonder dat dit problemen oplevert in de gevels.
 

Toegankelijkheid

Hoofdstraat binnenarchitectuur van het Huygensgebouw FNWI; foto Dick van Aalst beeldbankHet Huygensgebouw is ontworpen met op de onderverdieping een ruime parkeergarage voor auto's en een fietsenstalling. Mensen komende vanuit de parkeergarage kunnen met een aparte lift en trap naar de centrale entreehal waar de receptie staat en de slinger van Foucault hangt. Intern kunnen de diverse afdelingen verder bereikt worden vanuit de hoofdstraat ontsloten trappenhuizen en liften. Alle verblijfsruimten zijn toegankelijk voor minder valieden. Omwille van de veiligheid en brandpreventievoorwaarden worden chemische stoffen en goederen gescheiden van de overige bewegingsstromen vervoerd, met name door gebruik te maken van het deels oude gangenstelsel in de kelderverdieping van en naar het Logistiek centrum. De op het dak gelegen koepels met de telescopen kunnen via een aparte trap bereikt worden.

Bijzonderheden verwarming/koeling

Bij de bouw zijn state of the art verwarming en koelingstechnieken toegepast: de betonmassa in de vloeren werkt als een warmte/koelings wisselaar afhankelijk van de seizoenen. Daarnaast wordt in de winter laagwaardige restwarmte (circa 28 graden C) van experimenten uit het nabij gelegen Magnetenlaboratorium naar het Huygensgebouw doorgevoerd. Verder is een waterbel opslagsysteem in de bodem (aquifer) aangelegd waarmee warmte en koude uit het gebouw in een bronnensysteem kan worden opgeslagen om in een later stadium ten behoeve van verwarming of koeling te worden aangewend. In de praktijk zijn in de loop der jaren nogal wat bijstellingen van het verwarming en koelingssyteem aangebracht.

Bronnen

AGS Architekten & Planners B.V., Heerlen.
GTI nv, Bunnik, www.gti.nl/nl/nieuws/radboud_universiteit.

laatst aangepast: 2 jun 2014