Opening Huygensgebouw

Officiële openingsceremonie

Bij de openingsceremonie van het Huygensgebouw op 8 mei 2007 zette H.M. Koningin Beatrix de Slinger van Foucault in beweging en zij ontving het eerste exemplaar van het Huygensgebouw boek. Samen met genodigde gasten woonde de koningin het theaterstuk "de Huygenssuite" van Theatergroep Adhoc bij. Zij bezocht ook laboratoria en voerde gesprekken met studenten en medewerkers van de FNWI.
 
Opening van het Huygensgebouw met Koningin Beatrix
Video reportage (You Tube) van de Vox redactie over de opening van het Huygensgebouw door Koningin Beatrix

 

De slinger van Foucault

Met de grote slinger van Foucault die in de ingangshal van het Huygensgebouw staat wordt de draaing van de aarde gedemonstreerd. Het lijkt alsof de as van de slingergang in iets meer dan 30 uur 30 minuten (door de noorderbreedte van Nijmegen) een complete draai maakt. In feite is het de aarde die draait, als het ware onder de slinger door, terwijl de slinger zelf zijn slingerrichting tov het heelal door het momentum behoudt. Uitleg over het principe volgens welke de slinger werkt, kun je vinden op Wikipedia natuurlijk, maar zeker zo verhelderend is toelichting die Professor Jim LaBelle beluisteren (Darmouth; engelstalig) in een video geeft. Hier vind je specifieke gegevens over de Nijmeegse slinger van Foucault. Meer wiskundige en natuurkundige achtergrond van het fenomeen is hier te vinden.
 
De slinger van Foucault in het Huygensgebouw- filmpje Liesbeth Pierson
Slinger van Foucault in het Huygensgebouw; foto Dick van Aalst
In gang zetting van de slinger van Foucault in het Huygensgebouw door koningin Beatrix; foto ESP
De slinger van Foucault in het Huygensgebouw
Filmpje van het in gang zetten van de slinger door koningin Beatrix: mov (2330KB) of gif (1995KB)

Festiviteiten bij de opening van de eerste vleugels

Bij deze een terugblik ter gelegenheid van de opening van vleugel 1 en 2 van het Huygensgebouw waarbij een vuurspektakel werd opgevoerd door Compagnie Doedel
 
Opening met vuurspektakel 

Fotografie: zie colofon

http://www.vcbio.science.ru.nl/hg_tour/opening/print/

laatst aangepast: 10 jan 2014