Huidmondjes

Huidmondjes, sluitcellen en bladhaar

Naar de FESEM simulator...
Klik op het grijs plaatje hierlinks om de simulator te laden of open nieuw venster.
De FESEM simulator werkt met Java. Als de benodigde Java (TM) plug-in 1.3 nog niet op jouw computer is geinstalleerd, word je automatisch naar Sun Microsystems, Inc doorgeschakeld. Volg de (simpele) stap-voor-stap instructies om de plug-in gratis te downloaden. Zodra de installatieprocedure afgerond is zal de virtuele FESEM van zelf opgestart worden.

 
Microscopie van huidmondjes: lichtmicroscopie van vers maisblad en mais bladstrip, en SEM van Tradescantia></center></A></td></tr>
<tr><td><small>=

 
Haren en sluitcellen met huidmondjes aan het bladoppervlakte
SEM opname van de oppervlakte van een blad van de siernetel met haren en huidmondjesOverzichtsbeeld: Deze opname laat een stukje epidermis zien aan de abaxiale zijde (onderkant) van een blad van de japanse siernetel (Coleus sp.). De opperhuid (= epidermis) is geel, de sluitcellen (1) roze en de bladharen (2) paars ingekleurd. Bladharen zorgen ervoor dat er een soort microklimaat ontstaat aan het bladoppervlakte. Zij maken het blad ook onaantrekkelijker voor parasieten. Bij landplanten is de epidermis vrij ondoorlaatbaar om bescherming te bieden tegen uitdroging en andere nadelige invloeden. Om toch uitwisseling van fotosynthese gassen tussen de binnenkant van het blad en de atmosfeer mogelijk te maken, beschikken deze organismen over huidmondjes (= stomata; spleten aangegeven met pijltjes).
Download een groot beeld van dit bladoppervlakte met huidmondjes, sluitcellen en haren ©
met labels of zonder labels (70 KB)
Animatie van de opening van stomata in relatie met turgordruk Elk paar sluitcellen regelt het open- en dichtgaan van een huidmondje door middel van turgordruk. Dit mechanisme hangt af van verschillende factoren zoals de lichttoestand, de luchtvochtigheid, de temperatuur en het CO2-gehalte.
Bron en verwijzing naar artikel: Britannica.com

 
Software ontwikkeling: Jeroen van Beurden. Webstructuur: Remco Aalbers. Teksten en beelden: Elisabeth Pierson en Huub Geurts.

http://www.vcbio.science.ru.nl/fesem/applets/surface/print/

laatst aangepast: 1 jan 2012