Zoek Sitemap   
English    
Afzender
Radboud UniversiteitFaculteit der NWIBiologieHOMEPLAATJESGALERIJ > Zoeken in galerij

Zoeken in galerij

Conjugatie bij het pantoffeldiertje

- Groot (57 Kb)

- Naar beneden
  voor informatie


Zonder labels
Legenda:

1  macronuclei
2  trilharen
3  mondveld

 
Nederlandse naam: Pantoffeldiertje
Wetenschappelijke naam: Paramecium sp.
Familia: Parameciidae
Classis: Ciliatea
Phylum: Ciliophora
Regnum: Protista
Conjugatie bij pantoffeldiertjes
Bij conjugatie wordt erfelijk materiaal middels micronuclei via het mondveld uitgewisseld. Er vindt dus een genetische vernieuwing/uitwisseling, maar geen vermeerdering plaats.
Het pantoffeldiertje, Paramecium sp., behoort tot de trilhaardiertjes (cilia-dragende Protozoa; zie illustratie en een meer gedetaillerd plaatje van het bouwplan van deze organismen). Elk Paramecium individu bevat twee typen kernen: een micronucleus en een macronucleus. De meest gewone vorm van voortplanting is asexueel en zorgt tevens voor de vermeerdering bij deze groep. Asexuele voortplanting bij pantoffeldiertjes berust op mitose van de micronucleus, amitotische deling van de macronucleus en insnoering (binaire fissie) van de cel. Uitgebreid herrangschikking van DNA (uitwisseling van genetisch materiaal) tussen twee individuën gebeurt via sexuele voortplanting in de levenscyclus (dit plaatje). In dit ingewikkelde proces, ook conjugatie genoemd, ondergaan de kernen zowel meiotische als mitotische delingen.

Algemene informatie over Protozoa:
Protozoa zijn eencellige eukaryotische organismen die soms kolonies vormen. Alle individuen zijn uiterlijk aan elkaar gelijk (geen differentiatie). Zoals in andere eukaryotische cellen wordt het genetisch materiaal bij de Protozoa omsloten in een kern (nucleus). Een bijzonderheid van deze groep is dat de cellen meerdere kernen kunnen bevatten en dat zowel geslachtelijke (sexuele) als ongeslachtelijke (asexuele) voortplanting voorkomt.


laatst aangepast: 5 jun 2014