Zoek Sitemap   
English    
Afzender
Radboud UniversiteitFaculteit der NWIBiologieHOMEWEBMODULESElektronenmicroscoop in actie > Blad chloroplast

Blad chloroplast

Bladgroenkorrels in het sponsparenchym van bladeren: de lichtvangers

Naar de FESEM simulator...
Klik op het grijs plaatje hierlinks om de simulator te laden of open nieuw venster.
De FESEM simulator werkt met Java. Als de benodigde Java (TM) plug-in 1.3 nog niet op jouw computer is geinstalleerd, word je automatisch naar Sun Microsystems, Inc doorgeschakeld. Volg de (simpele) stap-voor-stap instructies om de plug-in gratis te downloaden. Zodra de installatieprocedure afgerond is zal de virtuele FESEM van zelf opgestart worden.

 

Sponsparenchym en bladgroenkorrel

Planten gebruiken hun bladeren om suikers te produceren in een proces dat fotosynthese wordt genoemd. De fotosynthese begint met het vangen van lichtenergie van de zon door pigmenten die in innermembranen van de chloroplasten ( = bladgroenkorrels) liggen. Het sponsparenchym is rijk aan chloroplasten.
Met veld-emissie scanning elektronen microscopie (FESEM) en transmissie elektronen microscopie (TEM) kan men de structuren van chloroplasten heel plastisch duidelijk maken.
 
FESEM opnamen van sponsparenchym met chloroplasten
SEM opname van gebroken sponsparenchymcellen met chloroplasten
Overzichtsbeeld (origineeelbeeld is in grijstonen; structuren zijn hier met een kleurenoverlay aangegeven): Deze opname laat de celwand zien die de celinhoud omgeeft (1; geel). De plasmamembraan (2 en pijlen; blauw) wordt tegn de celwand aangedrukt. De tonoplast (3; roze) omsluit de vacuole (4; paars). Het cytoplasma (5) neemt de ruimte in tussen de plasma membraan en de tonoplast. In het cytoplasma wordt onderscheid gemaakt tussen het cytosol (vloeibaar) en organellen van verscheidene typen , waaronder bladgroenkorrels (= chloroplasten; 6, groen), mitochondria, endoplasmatisch reticulum en Golgi (niet getoond). De celkern is niet zichtbaar in dit breukvlak.
: Elk chloroplast (6) heeft een eigen envelop (oranje gekleurd hier) die bestaat uit twee membranen. Het binnencompartiment van de chloroplast (groen) herbergt een ingewikkeld systeem van thylakoid membranen die gedifferentieerd zijn in lamellen en stapels schijven genoemd grana. De ruimte om de thylakoiden heet stroma. De thylakoiden zijn de plek waar lichtafhankelijke fotosynthese reacties plaats vinden. De biochemische koolstof reductie gebeurt in het stroma.
Materiaal: een stukje vers bladmateriaal van de japanse siernetel is met slush stikstof bij - 95 ° C ingevroren. Vervolgens is dit stukje weefsel in de cryo-eenheid van de FESEM met een speciaal mesje gefractureerd om de binnenkant van cellen te kunnen waarnemen.
hoge-resolutie beeld van deze sponsparenchym cellen en de bladgroenkorrel © met labels of zonder labels (172 KB). Afdruk versie van deze pagina in Word of in pdf formaat.

TEM opname van een chloroplast
TEM opname van een chloroplast van tabak
Hele chloroplast en detail uit een chloroplast van tabaksbladeren:
1 = celwand
2 = cytoplasma
3 = vacuole
4 = chloroplast envelope (2 membranen)
5 = tonoplast
6 = plasmamembraan
7 = grana
8 = stroma thylakoiden
9 = zetmeel korrels
10 = stroma.

Meer informatie over de fotosynthese is ter beschikking in de virtuele les over bladeren.


 

Software ontwikkeling: Jeroen van Beurden. Webstructuur: Remco Aalbers. Teksten en beelden: Liesbeth Pierson en Huub Geurts.


laatst aangepast: 18 apr 2012